Header Ads

Підсумкова серпнева колегія відділу освіти Кременецької міської ради


29 серпня у актовому залі НВК «Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ №5 – ДНЗ» відбулося засідання серпневої підсумкової колегії відділу освіти Кременецької міської ради. 
  Перший заступник міського голови член колегії  доповів присутнім колегії про наміри, та вже вжиті заходи,  щодо розвитку освіти та зокрема покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, що є у мережі міського відділу освіти.


Начальник відділу освіти Щербатюк Наталія Юріївна  доповіла основні аспекти розвитку освіти міста Кременець, що були досягненні у 2016/2017 навчальному  році та плани на 2017/2018 навчальний рік, над якими буде працювати відділ освіти та педагоги навчальних закладів  міста.



 На даний час розвиток дошкільної освіти залишається одним із пріоритетних напрямів державної політики у галузі освіти.
В м. Кременець функціонує три дошкільні навчальні заклади та дві групи на базі НВК «Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 – дошкільний навчальний заклад», в даних закладах перебуває 703 дитини.
Основні завдання у 2017/2018 році - створення належних умов для отримання дітьми дошкільної освіти, забезпечення дієвості особистісно орієнтованої освітньої системи та реалізація принципів демократизації, гуманізації та індивідуалізації, інтегративності педагогічного процесу в дошкільному навчальному закладі.
В умовах освітньої реформи «Нова українська школа», що здійснюється Міністерством освіти і науки України, важливим завданням є забезпечення наступності між ланками освіти. Гармонійний розвиток особистості дитини у період дошкільного дитинства та старту шкільного життя – основа подальшого її успіху в умовах безперервної освіти впродовж дорослого життя.
В усіх загальноосвітніх навчальних закладах міста у 2016/2017 н. р.  показник наповнюваності старших класів не перевищував 20 учнів, а подекуди і не досягав 10 учнів. Такі норми ближчі до наповненості класів шкіл сільської місцевості. А практика показує, що у класах з відносно малою  кількістю учнів немає суперництва, конкуренції, у школярів відсутні прагнення до кращого. Успішність таких учнів не є достатньо високою. Вони рідше здобувають призові місця на предметних олімпіадах, учнівських конкурсах, турнірах тощо.
У 2017/2018 н. р. планується охопити навчанням  у школах міста 2077 учнів, що значно більше, ніж минулого року. 
Таким чином, наявна мережа шкіл міста, в контексті реформування освітньої галузі України в цілому, потребує на даному етапі  суттєвих змін. Нам необхідно сформувати унікальну мережу загальноосвітніх навчальних закладів, яка б в повній мірі задовольняла потреби близько 2 тис. учнів та їх батьків, і водночас забезпечувала якісну підготовку випускників для вступу у вищі навчальні заклади, виховувала конкурентоспроможних, впевнених в своїх силах, компетентних і самодостатніх осіб.
Враховуючи вищезазначене, робота відділу освіти Кременецької міської ради у 2016/2017 н. р. була спрямована саме на забезпечення умов функціонування та розвитку загальної середньої освіти, оптимізацію мережі загальноосвітніх навчальних закладів з метою збільшення контингенту учнів та забезпечення права кожного громадянина нашого міста на повну загальну середню освіту та максимального задоволення доступу до дошкільної освіти мешканців нашого міста.
Здійснення навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах  неможливе без належно підібраного фахового педагогічного складу. У школах міста у 2016/2017 н. р. нараховувалось 249 педагогів, серед яких вчителі вищої категорії – 133. ос., вчителі першої категорії – 43 ос., вчителі другої категорії – 34 ос.. Педагогічні звання присвоєні 83 учителям, зокрема «учитель-методист» - 22 ос., «старший учитель» - 61 ос.
Цього року атестаційною комісією відділу освіти було про атестовано 57 педагогів,  зокрема  на відповідність «займаній посаді» заступники керівників навчальних закладів міста: - 4 особи,  на відповідність раніше  присвоєній   кваліфікаційній   категорії «спеціаліст вищої категорії» : 42 уч., присвоєно кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії»: 11 осіб., на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню : 20 педагогів., присвоєно педагогічне звання «старший учитель»: 3 особи. Зрозуміло, що плідна праця педагогів залежить від оплати праці, тому державна політика у сфері формування та зміцнення кадрового потенціалу повинна бути спрямована на всебічну фінансову та матеріальну підтримку педагогічних працівників, їх соціальний захист.
 Виховна робота в загальноосвітніх навчальних закладах міста організовувалась та проводилась відповідно до програм: «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України» та «Орієнтири національного виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Тернопільщини». У цих документах  наголошено, що основою сучасного виховного процесу є людина як найвища цінність, а  тенденцією виховання стає формування системи ціннісного ставлення особистості до себе, до сім'ї, родини, людей, до праці, до природи,до мистецтва,до суспільства та держави.
Наступає новий 2017/2018 н. р. Адміністраціями загальноосвітніх навчальних закладів спільно з працівниками шкіл, батьківською громадськістю проведено значну роботу з підготовки до його організованого початку. В усіх школах за бюджетні та позабюджетні (спонсорські, батьківські) кошти здійснено поточні ремонтні роботи навчальних кабінетів, коридорів, харчоблоків та їдалень, оновлено спортивні споруди, впорядковано спортивні площадки, бігові доріжки тощо.
У Кременецькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №2 було замінено підлогу у спортивному залі, поміняно санвузли і каналізаційні труби для проведення цих робіт із міського бюджету виділилось 175 тис. гривень;
у Кременецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №4 проведено капітальний ремонт м’якої покрівлі даху спортивного залу із міського бюджету виділено 619 тис. гривень;
у навчально-виховному комплексі «Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5- ДНЗ» здійснено ремонт каналізації, на поточні ремонти з міського бюджету виділено більше 50 тис. грн.  планується повна заміна вікон і утеплення фасаду стін усього закладу відповідно до проекту «фонду регіонального розвитку» який буде реалізовано до кінця 2017 року на суму 4млн. з яких 802 тис. грн. з міського бюджету .
У Кременецькому дошкільному навчальному закладі №2 «Золотий ключик» замінено 8 міжкімнатних дверей, проведено ремонт котельні, пофарбовано 4 ігрових майданчики та частково спортивний майданчик на території закладу; майже 200тис на поточні видатки.
у Кременецькому дошкільному навчальному закладі загального розвитку №3 встановлено ігрові споруди для дітей на ігрових майданчиках, замінено 8 дверей та 3 дверей, замінено водопровідну систему, проводиться ремонт каналізаційної системи, на поточні та капітальні видатки майже 400 тис.
у Кременецький дошкільний навчальний заклад №5 проведено поточний ремонт сходів 2 поверху, проведено повністю ремонт музичного залу 120 тис. поточних  на капітальний ремонт котельні 180 тис. грн.
Станом на 29 серпня 2017 року освіта м. Кременця профінансована на 60% до річних планових призначень, а саме:
по загальноосвітніх закладах освіти:
-        освітньої субвенції на 60%;
-        кошти місцевого бюджету на 64%;
-        капітальні видатки – 60%.
по дошкільних навчальних закладах:
-        кошти місцевого бюджету профінансовано на 68%;
-        капітальні видатки – 25%.
     
 Також у засіданні підсумкової колегії прийняли участь  методисти методичного кабінету відділу освіти зокрема:
1. Боцюк Алла Аркадіївна – заступник директора з виховної роботи Кременецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 ім. Галини Гордасевич.
«Формування системи національно-патріотичного виховання учнів у Кременецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 ім. Галини Гордасевич» 



2. Шевчук Лариса Феофанівна – методист з практичної психології, соціальної педагогіки та інклюзивного навчання відділу освіти Кременецької міської ради, практичний психолог, соціальний педагог Кременецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 ім. Галини Гордасевич
«Досягнення та проблеми впровадження інклюзивної освіти у навчальних закладах міста» 

 3. Пташнюк Олена Василівна – методист з дошкільної освіти відділу освіти Кременецької міської ради, вихователь-методист дошкільного навчального закладу загального розвитку № 5
«Дошкільний заклад – територія сталого розвитку дитини»




4. Данік Валентина Петрівна – методист з початкової освіти відділу освіти Кременецької міської ради, вчитель початкових класів Кременецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4.

«Створення фундаменту успішності дитини в умовах Нової української школи» 



           Також у засіданні колегії прийняла участь голова районної організації профспілки працівників освіти і науки Чечуріна Л.І.

 

             За результатами засідання підсумкової колегії відділу освіти Кременецької міської ради прийнято відповідне рішення.

Немає коментарів

На платформі Blogger.