Header Ads

Участь працівників та батьків вихованців ЗДО у публічних консультаціях «Якісна й доступна дошкільна освіта»



    5 грудня 2019 року Міністерством освіти і науки України було організовано публічні консультації  «Якісна й доступна дошкільна освіта». У заході взяли участь керівники та вихователі закладів дошкільної освіти, представники  органів управління освітою, батьки вихованців ЗДО, а також представники профільних громадських організацій (Тернопільської, Вінницької та Хмельницької областей).                   «Ключовою проблемою в сфері освіти є невідповідність якості та доступності дошкільної освіти сучасним потребам розвитку дитини, а відтак несприйняття суспільством її важливості» - основна теза, яку винесли на обговорення організатори заходу. Під час зустрічі було представлено ключові положення проєкту Концепції розвитку дошкільної освіти, а саме низку новацій: зменшення тижневого навантаження та збільшення відпустки до 56 календарних днів педагогічним працівникам ЗДО,  фінансову автономію ЗДО, основні вимоги до забезпечення якості дошкільної освіти,а також шляхи забезпечення доступності здобуття дошкільної освіти, нове бачення розвитку якісної дошкільної освіти, спрямованої на розвиток первинного соціального досвіду та позитивних особистісних якостей, як передумови формування наскрізних умінь та ключових компетентностей. 
   У публічній консультації від м.Кременець взяли участь методист по дошкільному вихованні Маляровська А.Ю., директор ЗДО№3 Михно О.О., директор ЗДО№2 Ткачук І.В., вихователь ЗДО №5 Марко Т.А. та від батьків - Палій І.Б. Робота була побудована в групах. До першої групи запросили керівників і вихователів ЗДО, до другої групи увійшли засновники дошкільних заходів, до третьої - батьки вихованців ЗДО.                
       Головною проблемою є неспроможність мережі закладів охопити всіх дітей  дошкільного віку якісною та доступною освітою, оновлення змісту освіти та освітнього середовища, непрестижна та неконкурентна оплата праці педагогів, що не мотивує їх до професійного розвитку. Рішення, напрацьовані під час публічної консультації, буде враховано під час розроблення Положення про заклад дошкільної освіти та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність в сфері дошкільної освіти.




Немає коментарів

На платформі Blogger.