Header Ads

Крути – наша гордість і слава




                     

                 
      На  Аскольдовій  могилі
      Поховали  їх –
      Тридцять  мучнів  українців.
      Славних,  молодих… 

      Ці слова з вірша П.Тичини «Пам’яті тридцяти» присвячені молодим українцям, які загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року.  Починаючи з 2004 року, у цей день в закладах освіти вшановують пам’ять героїв Крут. У НВК «Кременецька ЗОШ І-ІІІст.№5-ДНЗ» було проведено урок мужності «Вони загинули за Україну», який підготували педагог-організатор Гладун С.А. та класний керівник Бубело Т.В. з учнями 9 класу. Зі вступним словом до присутніх звернувся Матвіюк М.М., перший заступник Кременецького міського голови, який здійснив екскурс в історичне минуле трагедії під Крутами.
       Упродовж усього заходу спостерігалась паралель між подіями столітньої давності та сьогоденням. Переглядаючи кадри історичної хроніки, що демонструвалися  в залі, переконуємось, що бій під Крутами став прообразом мужності та відваги для українського народу.
       Зі сльозами на очах присутні в залі слухали патріотичні та надзвичайно душевні твори  вокально-інструментального ансамблю «Любисток».
       Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять загиблих за волю та незалежність України.
      Працівники міської бібліотеки для дорослих Лябіхова Т.В. та Трачук Т.В.  організували виставку «Пам’ятаємо героїв Крут».
      Наприкінці заходу і учні, і педагоги, і гості заспівали Гімн України.
      Через знайомство зі славними і, водночас, трагічними сторінками історії України, у тому числі на прикладі подвигу героїв Крут, ми виховуємо в молодого покоління почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, формуємо відповідальне ставлення до громадянських обов’язків.
     
      Любіть Україну, як вірні сини,
      Віддати життя їй готові,
      Як юні сини, що навік полягли
      Під Крутами всі, як Герої!













 

Немає коментарів

На платформі Blogger.