Header Ads

Поради з енергозбереження у навчальному закладі: результат вже завтра!

Вочевидь, ви вже знаєте: з кожним роком ресурсів, завдяки яким людство виживає стає все менше, а масштаби їх споживання лише збільшуються. Наше довкілля стоїть на критичній межі, а до точки неповернення стає все ближче.

Яким чином врятуватися від катастрофи, що наближується? В ідеалі, - перейти на альтернативні джерела енергії: сонячну, вітрову, водну та інші. А почати можна зі зменшення споживання енергоресурсів.
Українські школи в своїй переважній більшості, лишаються одними з найменш енергоефективних установ. І хоча нові тарифи змушують задуматися про економію навіть тих, для кого збереження довкілля не було принциповим питанням, ситуація все ще плачевна. Це погана новина.
Хороша ж новина полягає в тому, що навіть кожен школяр має можливість допомогти своєму навчальному закладу зберегти енергію, кошти і довкілля.
Проявіть свою активність та небайдужість до рідної школи. Тримайте декілька порад з енергоефективності, які  ви можете застосувати сьогодні, а результат отримати вже завтра.

1. Міцно закривайте двері

Порадьте адміністрації вашої школи встановити систему автоматичного закриття вхідних дверей. Дорого? Не проблема!
Можна не вдаватися до великих витрат на нові двері та просто встановити  пружину на звичайні двері, завдяки якій вони й будуть зачинятися. Таким чином тепло не буде виходити з приміщення вашого закладу, а значить і витрати ресурсів на обігрів будівлі будуть значно меншими.

2. Встановіть позаду батарей тепловідбивний екран або фольгу

Зробити приміщення значно теплішим можна встановивши позаду батарей тепловідбивні екрани. Це дозволить не прогрівати зовнішні стіни, а використовувати все тепло для обігріву приміщення. Спеціальні тепловідбивні екрани коштують недорого, а знайти їх можна у будь-якому будівельному магазині. Проте є і ще дешевший спосіб – просто наклейте позаду батарей лист фольги. Одного рулону за 30 гривень вистачить на декілька класів/аудиторій.

3. Використовуйте денне світло

Подбайте про те, щоб у вашому класі/аудиторії здебільшого використовували денне світло. По-перше, денне світло більш корисне для наших очей ніж штучне.
По-друге, чим більше ви будете використовувати денне світло, очевидно, що тим менше електроенергії буде витрачатися на штучне освітлення.
Найпростіший спосіб радикально збільшити кількість світла, яке заходить в клас – помити вікна. Так-так, немите вікно може стримувати значну частину розсіяного світла, особливо у похмурі дні, які так часто бувають взимку.

4. Використовуйте чисті енергоощадні лампи

Якщо все ж таки є певні особливості планування класу чи аудиторії, через які денне світло не потрапляє взагалі, чи потрапляє в недостатній кількості в приміщення – домовтесь з адміністрацією про використання енергозберігаючих або світлодіодних ламп. Вони більш довготривалі у використанні та споживають  в рази менше електроенергії ніж звичайні лампи. Є і простий спосіб покращити видимість будь-якої лампи – просто протріть плафон та лампочку від пилу і кількість світла, яке ви отримуєте, може зрости аж на 40%. Це дозволить одночасно тримати увімкненими меншу кількість ламп.

5. Вимикайте світло та виймайте електроприлади з розетки

Не забувайте, виходячи на перерву або йдучи уроків, вимикати світло. Завдяки цій простій звичці сума ваших шкільних фондів може зменшитися. У комп’ютеризованих класах після того, закінчивши роботу з технікою, виймайте штекери з розеток. Навіть вимкнений комп’ютер, що під’єднаний до розетки, продовжує “по-тихому” використовувати електроенергію. Здавалося б, це копійки, проте за рік в масштабах школи чи університету правило вимикати світло та витягувати електроприлади з розетки можуть зекономити вражаючу суму.

6. Закручуйте кран і слідкуйте, чи він не протікає

Не забувайте до кінця закручувати воду  у крані і нагадуйте іншим про це просте правило. Тоненька цівка, що стікає з крану, за годину перетворюється у літри даремно витраченої води. Якщо ж ви бачите, що кран протікає, не посоромтеся звернутися до адміністрації з цього приводу. Зазвичай, протікання вирішуються через заміну гумових прокладок або інші втручання, які не коштують практично нічого, але дозволяють суттєво зекономити гроші.

7. Економте воду за допомогою двохкнопкового механізму у вбиральні

Відвідуючи вбиральню, натискайте на ту кнопку, що відповідає необхідній кількості води для зливу. Якщо ж у вашій школі стоять застарілі механізми з однією кнопкою, поспілкуйтесь з адіміністрацією про можливість їх заміни на нові двохкнопкові механізми. Економія на витратах води дозволить окупити вартість механізму всього лише за місяць або два.
Ці прості правила допоможуть легко і без напруження зберегти часточку довкілля та зекономити для рідного навчального закладу кругленьку суму.
Давайте збережемо довкілля разом. Це не лише модно, але й корисно!



Немає коментарів

На платформі Blogger.